Skip to main content
Blog

Tandenpoetsen bij Peuters – Tips voor een Gezonde Mondhygiëne

By 3 juli 2023No Comments

Het opbouwen van goede mondhygiënegewoonten op jonge leeftijd is van vitaal belang voor de gezondheid van het gebit op lange termijn. Het tandenpoetsen bij peuters kan echter een uitdagende taak zijn. Peuters kunnen weerstand bieden, het moeilijk vinden om stil te zitten of de smaak van tandpasta niet lekker vinden. In dit artikel delen we enkele handige tips om het tandenpoetsen leuk en effectief te maken voor zowel jou als je peuter.

  1. Begin vroeg: Het is belangrijk om al vroeg te beginnen met het poetsen van de tanden van je peuter, zodat ze wennen aan de routine. Zelfs voordat de tandjes doorkomen, kun je het tandvlees zachtjes masseren met een zachte, vochtige doek. Zodra de eerste tandjes verschijnen, kun je overstappen op een zachte kindertandenborstel.
  2. Maak het leuk: Maak tandenpoetsen een leuke en speelse activiteit. Gebruik kleurrijke tandenborstels met leuke patronen of personages waar je peuter dol op is. Zing een speciaal liedje of gebruik een timer in de vorm van een zandloper om de tijd te meten. Door er een positieve ervaring van te maken, zal je peuter meer gemotiveerd zijn om mee te werken.
  3. Gebruik de juiste tandpasta: Kies een tandpasta speciaal ontworpen voor peuters, met een zachte smaak die ze lekker vinden. Let erop dat de tandpasta fluoride bevat, maar in de juiste hoeveelheid voor hun leeftijd. Raadpleeg hiervoor de aanbevelingen van de tandarts.
  4. Demonstreer de juiste techniek: Laat je peuter zien hoe je goed poetst door zelf het goede voorbeeld te geven. Laat zien hoe je in kleine cirkelvormige bewegingen poetst en zorg ervoor dat je alle tandoppervlakken bereikt, inclusief de achterkant van de tanden. Moedig je peuter aan om na te doen en de bewegingen na te bootsen.
  5. Betrek je peuter bij het proces: Geef je peuter wat controle over het tandenpoetsen. Laat ze bijvoorbeeld zelf hun tandenborstel vasthouden of de tandpasta op de borstel doen (uiteraard met begeleiding). Dit geeft hen een gevoel van autonomie en maakt de ervaring minder dwingend.
  6. Maak het een dagelijkse routine: Poets twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds, op vaste tijdstippen. Door consistent te zijn, wordt tandenpoetsen een normaal onderdeel van de dagelijkse routine van je peuter. Het helpt ook om de strijd te verminderen, omdat ze weten wat ze kunnen verwachten.
  7. Beloon en prijs je peuter: Moedig je peuter aan en prijs hun inspanningen na elke poetsbeurt. Dit kan een simpele lof zijn, een high-five of gewoon een vriendelijke lach. Positieve bekrachtiging zal je peuter motiveren om goede mondhygiëne voort te zetten.
  8. Maak er een gezinsactiviteit van: Betrek het hele gezin bij het tandenpoetsen. Dit niet alleen een goed voorbeeld voor je peuter, maar maakt het ook een leuke en interactieve activiteit. Samen tandenpoetsen schept een gevoel van samenhorigheid en benadrukt het belang van mondgezondheid voor iedereen.
  9. Wees geduldig en voorzichtig: Het is normaal dat peuters weerstand bieden of bewegen tijdens het tandenpoetsen. Blijf geduldig en kalm, en gebruik een rustige stem. Als je kind overstuur raakt of weigert mee te werken, neem dan even een pauze en probeer het later opnieuw. Vermijd het forceren van de tandenborstel in hun mond, omdat dit negatieve associaties met tandenpoetsen kan veroorzaken.
  10. Regelmatige tandheelkundige controles: Vergeet niet regelmatig tandheelkundige controles voor je peuter in te plannen. Een kindertandarts kan de mondgezondheid van je kind beoordelen, professionele reiniging uitvoeren en eventuele zorgen of vragen die je hebt behandelen. Deze bezoeken helpen de mondgezondheid van je peuter te behouden en stellen je in staat om eventuele potentiële problemen vroegtijdig te ontdekken.

Consistentie en geduld is de sleutel van succes

Het opzetten van een consistente routine voor tandenpoetsen met je peuter is essentieel voor hun mondgezondheid. Door de ervaring leuk te maken, je peuter erbij te betrekken en gebruik te maken van leeftijds-gerichte technieken en producten, kun je een positieve associatie creëren met mondhygiëne. Onthoud dat geduld, volharding en het geven van het goede voorbeeld belangrijk zijn. Met tijd en oefening zal je peuter goede mondhygiëne-gewoonten ontwikkelen die hen hun hele leven zullen helpen.

Close Menu