Tanderosie is een probleem dat de laatste jaren steeds vaker voorkomt door het veranderen van onze eet- en drinkgewoontes. Wat is het en hoe kun je het voorkomen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over tanderosie.
Tanderosie, wat is het precies?
Gaatjes, ook wel tandcariës genoemd, worden voornamelijk veroorzaakt door bacteriën voorkomend in de mond. Deze bacteriën komen vooral uit suikers en andere soorten koolhydraten. Hierbij kun je denken aan brood, pasta of aardappelen. Dit zuur kan gaatjes veroorzaken.
Tanderosie is een gelijksoortig probleem dat ook voortkomt door zuren uit de maag, eten of drinken. De laatste tientallen jaren zijn onze eet- en drinkgewoonten heel erg veranderd. Er worden bijvoorbeeld steeds vaker fris- en sportdranken gedronken, en koffie of thee zonder suiker is steeds vaker uitzondering dan regel, wat ervoor kan zorgen dat tanderosie sneller ontstaat.
Gebitsproblemen & eetgewoonten
Zoals we al kort benoemden, de laatste jaren zijn onze voedingsgewoonten ingrijpend veranderd. Hierdoor komen gebitsproblemen zoals tanderosie veel vaker voor. Mondbacteriën vormen zuur, wat komt door onder meer het eten van producten met veel zuur. Zuur veroorzaakt tandcariës en andere mondproblemen. Zuren lossen bijvoorbeeld het glazuur van de tanden op.
Wat als er erosie optreedt?
Tanderosie is in het kort is het oplossen van je tandglazuur. Dit is het gevolg van zuurinwerking. Het is een proces dat je niet zo makkelijk herkent, het sluipt er als het ware in. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen. Wanneer je het namelijk niet op tijd herkent, zullen de zuren je tandglazuur aantasten en uiteindelijk mogelijk ook het tandbeen oplossen.
Hoe ziet het er precies uit?
Hoe ziet tanderosie eruit? Het vervelende is dat je het vaak pas herkent in een verder gevorderd stadium. Klachten krijgen bij het eten of drinken is een van de meest voorkomende symptomen. Alleen is dit dus in een later stadium waar het tandglazuur al verdwenen is. Je kunt het pas echt met zekerheid herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. Je tanden zullen steeds geler worden en donkere plekken krijgen.
Vervelende gevolgen van tanderosie
Het glazuur wordt dunner en uiteindelijk zal het blootliggende tandbeen oplossen. Ook kunnen er in de knobbels van de kiezen putjes ontstaan. In een later stadium kunnen de knobbels van de kiezen zelfs compleet verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat je in feite op het tandbeen aan het kauwen bent. Wat vervelende pijnklachten kan opleveren. Erosie zorgt niet voor het aantasten van de vullingen in de tanden en kiezen. Hierdoor kunnen vullingen boven het tandoppervlak kunnen gaan uitsteken.
Het ontstaan van tanderosie in een notendop
Hoe en wat je eet en drinkt heeft een grote invloed op het ontstaan van tanderosie. Om te voorkomen dat je het pas in een vergevorderd stadium ontdekt, is het belangrijk om te weten hoe erosie ontstaat. Mondbacteriën vormen zuur. En deze zuren zorgen voor het optreden van tanderosie.
Zure voedingsmiddelen zoals zure dranken
Zuur eten en zure dranken zoals snoep, teveel fruit of frisdranken, zijn de voornaamste reden waardoor mensen teveel zuur binnenkrijgen. Er zijn veel zure producten die dagelijks worden gegeten en gedronken. Voorbeelden hiervan zijn producten met veel toegevoegde suiker, zoals cola en andere frisdranken en zuur snoep. Ook voedingsmiddelen waarvan je het soms niet verwacht, kunnen bij veelvuldig gebruik tanderosie veroorzaken.
Zuur fruit
Het hoeft niet altijd te gaan om producten met een kenmerkende zure smaak. Ook producten en voedingsmiddelen die in principe heel gezond zijn, kunnen tanderosie veroorzaken. Fruit is hiervan een goed voorbeeld. Hier komt dan ook het advies uit voort om niet meer dan twee stuks fruit per dag te eten.
Wat zuur voedsel betreft, vrij veel mensen weten echt wel dat als we het hebben over frisdranken en andere producten daarvan dat deze niet goed zijn voor de tanden. Wat veel mensen echter niet weten is dat bijvoorbeeld vruchtensappen nóg zuurder zijn en de kans op tanderosie meer vergroten dan frisdrank. Ons advies daarom: drink niet te vaak en niet teveel fruitsap.
Het effect van speeksel en medicijnen
Speeksel is belangrijk bij tanderosie. Speeksel neutraliseert namelijk de zuren in de mond en voorkomt op deze manier tanderosie. Als je medicijnen slikt moet je oppassen. Wist je dat vele soorten medicijnen de speekselproductie remmen? Hierdoor heeft het zuur langer een effect in de mond en je ben je gevoeliger voor tanderosie.
Hoe kun je erosie voorkomen?
Beperk het nuttigen van zure producten zoals zure frisdranken, snoep en andere zure producten tot een minimum. Het hangt er natuurlijk vanaf hoevéél zure producten je eet en drinkt. Je kunt af en toe wel eens een glas cola nemen, maar doe het niet te vaak. En het helpt ook om over te stappen op gezondere alternatieven, zoals bijvoorbeeld suikervrije kauwgom, thee zonder suiker of suikervrije frisdranken.
Andere problemen met zuur voedsel
Daarnaast is het verstandig om te minderen met zuur eten en drinken, omdat ingrediënten zoals het toegevoegde fosforzuur, ook maagzuur kunnen veroorzaken. En brandend maagzuur is natuurlijk nooit fijn.
Proef je het niet? Dat betekent niet dat een product niet zuur is!
Het is bij vaak het geval dat je te maken hebt met een zure drank of product, terwijl je niet de zure smaak proeft. Deze zure smaak wordt bij veel zure producten door zoetstoffen en suiker onderdrukt. Ook heb je bij gezondere alternatieven zoals vruchtensappen te maken met op zijn minst evenveel zuur, vaak zelfs meer.
Regelmatig de mond spoelen
Nog iets anders dat helpt is regelmatig de mond spoelen, bijvoorbeeld dagelijks twee keer. En zorgt dat je ook dagelijks het liefst twee keer je tanden poetst. Hierdoor treedt minder tot nauwelijks tanderosie op, omdat de zuren afkomstig uit eten en drinken dan beter worden verwijderd uit je mond en van je gebit.
Zachte tandenborstel
Het voorkomen van erosie zit hem niet alleen in eten of drinken. Je kunt de kans op tanderosie ook verkleinen door bijvoorbeeld de tanden en kiezen te poetsen met een zachtere borstel. Als je de tanden te ruig poetst, kun je ze namelijk beschadigen.
Hou het bij!
Natuurlijk kun je een flink aantal maatregelen treffen om tanderosie te voorkomen, maar het belangrijkste en hetgeen dat het beste helpt is: bijhouden wat je eet en drinkt.
Houd bij hoeveel zuur fruit je eet, de hoeveelheid vruchtensappen die je drinkt, hoe vaak je per dag citroen of appelzuur binnenkrijgt. Overzicht creëren is de beste manier om problemen als tanderosie te voorkomen.