Skip to main content
Blog

Tanden flossen, stoken en ragen

By 13 januari 2022december 22nd, 2022No Comments

Vaak beginnen tandvleesaandoeningen tussen de tandvleesrand en de tanden. Bacteriën hopen zich op omdat dit moeilijk bereikbare plekken zijn met een tandenborstel. Daarom is het belangrijk om goed tussen de tanden en kiezen schoon te maken en dit onderdeel van uw dagelijkse mondverzorgingsroutine te maken. Met interdentale reinigingsmiddelen verwijdert u tandplak en achtergebleven etensresten. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen flossen, stoken en ragen?

Flossen

Het flossen van de tanden kan met zowel flosdraad als speciale flossers die zijn gemaakt van plastic en een stukje flosdraad, zogenoemde ‘flossvorkjes’. Om er zeker van te zijn dat u zo veel mogelijk resultaat behaalt, moet u op de juiste manier flossen. We leggen u graag uit hoe deze techniek precies werkt.

Flostechniek

Om te beginnen met flossen rolt u ongeveer 45 centimeter flosdraad rond uw middel- of wijsvingers van beide handen. Dit lijkt wellicht wat veel, maar het is belangrijk voldoende schoon draad te hebben om tussen alle tanden te flossen. Gebruik vervolgens een van uw andere vingers om de flosdraad tussen uw tanden te bewegen. Beweeg de flosdraad zigzaggend tussen uw tanden en voorkom dat de draad breekt. Haal de flosdraad op en neer ( scheppende beweging )langs het oppervlak van uw tanden en vergeet het tandvlees en de achterkant van uw tanden niet mee te nemen. Met flossers gemaakt van plastic en flosdraad is de techniek precies hetzelfde.

Stoken

Een andere manier van tandplak en etensresten verwijderen is door gebruik te maken van stokers. Het is belangrijk dat u houten driehoekige (vorm) stokers gebruikt waarmee u gemakkelijk achtergebleven etensresten en tandplak verwijdert.

Tandenstoker instructies

Om uw tanden te stoken brengt u de punt van de tandenstoker tussen uw tanden. De platte kant van de stoker moet richting het tandvlees gebruikt worden. U duwt hiermee het tandvlees iets omlaag en duwt dan de stoker tussen de tanden door tot dat deze niet meer verder kan. Dan beweegt u de stoker vervolgens een paar keer krachtig tussen de tanden door.

Ragen

Ragertjes zijn ronde borsteltjes. U kunt ze in verschillende maten, diktes en lengtes kopen. Ragertjes worden vaak aangeraden bij mensen met een beugel of ernstige tandvlees problemen. Vaak blijven bij een beugel namelijk etensresten achter de “slotjes” hangen. Met een ragertje kunt u eenvoudig achter de beugel komen. Wanneer u geen beugel heeft kunt u de ragertjes gebruiken op plekken waar wat meer ruimte zit tussen de tanden en kiezen.

Raagtechnieken

Wanneer u gebruik maakt van een rager duwt u hem voorzichtig tussen twee tanden of kiezen. Beweeg het ragertje heen en weer, ook naar links en rechts, zodat het borsteltje tussen de tanden en kiezen beweegt. Wanneer u klaar bent maakt u het ragertje goed schoon. U kunt de rager meerdere keren gebruiken. Vervang het ragertje wanneer hij krom gaat staan of haartjes verliest.

(V)ragen over een goede mondhygiëne

Weet u niet precies welke van bovenstaande opties geschikt is voor uw gebit? Neem dan contact op met onze tandartsen of mondhygiënistes. Zij kunnen u een passend advies geven op basis van uw gebit. U kunt ook een afspraak maken voor een periodieke controle. Als u patiënt bent, maakt u een afspraak. Dit kan eenvoudig door op onderstaande button te klikken. Indien u geen patiënt bent bij TCN, dient u zich eerst in te schrijven bij onze praktijk. Dit doet u door op onderstaande button ‘Patiënt worden’ te drukken.

Close Menu