Een goede mondgezondheid zou een hoge prioriteit moeten zijn voor elke (top)sporter. Dit wordt bevestigd in een rapport van de FDI World Dental Federation (FDI), waarin tandheelkundige informatie wordt gegeven specifiek voor amateur en elite sporters.
Dehydratatie en energy drink
Blessures aan de mond of trauma’s zijn niet de enige gebitsproblemen die door middel van sporten kunnen ontstaan. Stress rondom sport kan bijvoorbeeld ook leiden tot dehydratatie, een droge mond en het knarsen van tanden. Daarnaast kunnen energy drankjes en bepaald voedsel dat vaak voor, tijdens of na het sporten wordt gegeten vaak veel suikers en slechte ingrediënten bevatten, die het risico op gaatjes, tandvleesaandoeningen en gebitserosie kunnen vergroten.
Gebitsproblemen slecht voor sportprestaties
Anderzijds kunnen problemen of operaties aan het gebit, zoals tandontstekingen of het verwijderen van verstandskiezen, voorafgaand aan bijvoorbeeld een sportwedstrijd een negatief hebben op de prestaties van de sporter of er zelfs voor zorgen dat deze helemaal niet kan deelnemen aan de competitie.
Het negeren van gebitsproblemen kan sporters negatief beïnvloeden op verschillende manieren. Zo leidt dit vaak tot een mindere kwaliteit van leven en gezondheid, wat twee belangrijke elementen zijn voor elke sporter. Daarnaast kunnen tandvleesaandoeningen of tandbederf zorgen voor ontstekingen en infecties in het hele lichaam.
Adviezen voor goede gebitsverzorging
Bij sommige sporten is de kans op gebitstrauma’s en blessures extra groot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan contact- en vechtsporten. De FDI raadt deze sporters daarom sterk aan om altijd goede, op maat gemaakte gebitsbescherming te dragen. Ook raadt de FDI alle sporters in zijn algemeenheid aan om tweemaal per dag goed te poetsen met een fluoride tandpasta, om minstens een keer per jaar naar de tandarts te gaan en om de mond goed te spoelen met water na het consumeren van suikerrijke drankjes en voedselwaren.
Bron: FDI