Parodontitis is een aandoening die verantwoordelijk is voor het vroegtijdig verliezen van tanden en kiezen. Ongeveer een op de drie mensen boven de dertig jaar heeft een vorm van parodontitis. Deze aandoening ontstaat vaak ongemerkt en pijnloos. Hierdoor komt het helaas vaak voor dat de oorzaak van parodontitis niet aangepakt wordt, met als gevolg dat er tand- en botverlies optreedt dat niet meer te herstellen is. Onze specialisten voeren behandelingen en controles uit om parodontitis te behandelen en te voorkomen. Bij TCN is het mogelijk om pijnloze preventieve behandelingen te ondergaan door middel van lichte verdoving zonder prik.
De oorzaak van parodontitis
Wanneer het tandvlees langdurig ontstoken is en niet behandeld wordt, kan de ontsteking zich uitbreiden richting het kaakbot. Het gevolg hiervan kan zijn dat het bindweefsel verloren gaan en het tandvlees los gaat laten van de tanden. De ruimte tussen het tandvlees en de tanden, oftewel de pocket, vult zich met nieuwe tandplak. De ontsteking verplaatst zich nog dieper in het onderliggende weefsel waardoor er botverlies kan optreden. We spreken dan van parodontitis. Parodontitis is dus het gevolg van ontstoken tandvlees. Er zijn een heleboel factoren die kunnen leiden tot ontstoken tandvlees en uiteindelijk tot parodontitis:
- Roken
- Een slechte mondhygiëne
- Scheve tanden
- Tandenknarsen
- Erfelijke aanleg
- Stress
- Hormonale veranderingen
- Diabetes
- Zwangerschap of overgang
- Ziektes die de afweer verminderen
- Medicijnen die de afweer onderdrukken
U loopt extra risico op parodontitis als u rookt. Nicotine zorgt ervoor dat bloedvaatjes in het tandvlees vernauwen waardoor het bloed het tandvlees minder goed kan bereiken en de ontsteking niet kan bestrijden. Voor meer informatie over het verband tussen roken en parodontitis, bekijkt u de brochure:
De gevolgen van parodontitis
De zichtbare gevolgen van parodontitis zijn teruggetrokken tandvlees, wat geen fraai aanzicht is. De tanden kunnen hierdoor erg gevoelig worden voor voedsel en temperatuurschommelingen. Daarnaast treedt er in een later stadium ook tand- en botverlies op. Eenmaal afgebroken kaakbot kan niet meer hersteld worden. Door parodontitis kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat tanden los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Naast tand- en botverlies, heeft onderzoek ook aangetoond dat er een verband bestaat tussen parodontitis en gezondheidsproblemen als suikerziekte en hart- en vaatziektes. De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat de bacteriën zich via de bloedbaan door het lichaam verspreiden en zo ontstekingen veroorzaken. Het is dus erg belangrijk dat u regelmatig controles laat uitvoeren zodat parodontitis op tijd herkent en laat behandelen.
Parodontitis herkennen
Wanneer u parodontitis heeft, is dit in de meeste gevallen pas in een gevorderd stadium te herkennen. Het tandvlees is rood, slap en ontstoken. Ook teruggetrokken en bloedend tandvlees zijn verschijnselen van parodontitis. Tevens gaat deze aandoening gepaard met een slechte adem en kunt u ervaren dat uw tanden gevoeliger worden of losser gaan staan. Pijnklachten komen zelden voor. Let op: het komt vaak voor dat er geen klachten zijn en parodontitis ongemerkt ontstaat. De tandarts of mondhygiënist kan met zekerheid vaststellen of u parodontitis heeft.
Pijnloze mondhygiënebehandeling
Onze mondhygiënisten pakken de oorzaak van parodontitis aan door het regelmatig verwijderen van tandsteen. Daarnaast instrueren zij de juiste reinigingsmethoden.
Zo zorgen we ervoor dat uw gebit mooi en stevig blijft. Tegelijkertijd krijgt uw gebit een verfrissing waardoor u weer een mooie stralende lach heeft. TCN is gespecialiseerd in het behandelen van angstige patiënten. Onze mondhygiënisten doen er alles aan om het tandsteen pijnloos te verwijderen. We doen dit door middel van een verdovingsvloeistof die we langs de kiezen aanbrengen. Er komt dus geen injectie aan te pas. Tevens gebruiken we de airflow, waardoor we perfect alle aanslag van uw gebit kunnen verwijderen zodat mooie witte tanden weer bloot komen te liggen.
Flapoperatie
Enkele maanden na de behandeling bij de mondhygiëniste vindt er een controle plaats door de parodontoloog. Hierbij zal het verloop van het genezingsproces worden beoordeeld. Soms blijken er nog steeds verdiepte, ontstoken pockets aanwezig zijn die u niet kan reinigen. Dan kan besloten worden tot een flapoperatie.
Bij een flapoperatie maken we het tandvlees rondom de tanden en kiezen los en schuiven we deze opzij. Dit gebeurt uiteraard onder plaatselijke verdoving zodat u er niets van voelt. Tijdens de behandeling verwijderen we het aanwezige ontstekingsweefsel en corrigeren we scherpe botranden. Op dat moment kunnen we de worteloppervlakken goed bekijken. Daarna maken we de worteloppervlakken glad en hechten we het tandvlees. Na het verwijderen van het ontstekingsweefsel zit het tandvlees weer strak om het bot heen.
Doel van een flapoperatie
Het doel van deze behandeling is om de pockets minder diep te maken zodat u het gebit weer goed kunt reinigen. De ruimte tussen de tanden en kiezen kan hierdoor wel wat groter worden. Tevens neemt vooral in het begin de gevoeligheid van de worteloppervlakken iets toe. Onze mondhygiënistes zullen u hiervoor een instructie geven om dit goed schoon te kunnen houden en de gevoeligheid tegen te gaan.
TCN pakt parodontitis aan
Een goede mondhygiëne is essentieel om parodontitis te voorkomen. Geef parodontitis geen kans. Ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist voor controle en reiniging van uw gebit. TCN heeft praktijken in Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard en Westzaan. Bekijk de gegevens per vestiging op onze pagina contact.