Bloedend tandvlees is een tandvleesaandoening die we veel zien binnen onze praktijk. We spreken over bloedend tandvlees wanneer het begint te bloeden bij een lichte aanraking van bijvoorbeeld een tandenborstel of interdentale reinigingsmiddelen. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden tijdens het poetsen. In dit artikel gaan we in op de oorzaken bloedend tandvlees en de gevolgen als u bloedend tandvlees niet tijdig behandelt.
Oorzaken bloedend tandvlees
Bloedend tandvlees kan vele oorzaken hebben. In de meeste gevallen zijn de oorzaken bloedend tandvlees het gevolg van een (beginnende) tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking ontstaat door tandsteen en tandplak dat niet op tijd wordt verwijderd.
Tandvleesontstekingen komen in twee gradaties voor, de lichte en matige tot ernstige vorm. De lichte vorm noemen we gingivitis, de matige tot ernstige vorm noemen we parodontitis. Andere mogelijke oorzaken bloedend tandvlees zijn:
- Het gebrek aan de vitamines B, C of D
- Verlaagde weerstand
- Roken
- Een te droge mond
- Diabetes
- Syndroom van Sjögren
- Veranderingen in de hormoonspiegel (zwangerschap)
- Tandpasta of mondwater met sodium lauryl sulfaat of alcohol
- Te hard poetsen
Wat zijn de gevolgen van bloedend tandvlees?
Wanneer u niets doet aan bloedend tandvlees kan de eventuele infectie verergeren. Tandplak gaat zich hechten aan uw tanden en tandbeen. Hierdoor komt uw tandvlees steeds verder los te liggen, waardoor de tanden los gaan staan in uw mond. Daarnaast kunnen de bacteriën de structuur van het kaakbot aantasten. Hierdoor ontstaat parodontitis.
Welke symptomen zijn er bij bloedend tandvlees?
Het is afhankelijk van de oorzaken bloedend tandvlees welke symptomen u ervaart. Het is dus niet zo dat u van alle onderstaande symptomen last moet hebben voordat u last heeft van bloedend tandvlees. Veelvoorkomende symptomen zijn:
- Een slechte adem
- Opgezwollen tandvlees
- Teruggetrokken tandvlees
- Metaalachtige smaak in de mond
- Bloedingen tijdens het poetsen en flossen
- Gevoelig tandvlees bij aanrakingen
Hoe voorkom ik bloedend tandvlees?
Het voorkomen van bloedend tandvlees begint bij het goed verzorgen en onderhouden van uw mondgezondheid. We adviseren onze patiënten daarom altijd tweemaal daags te poetsen met een fluoride tandpasta. Belangrijk is dat u uw tanden poetst met een tandenborstel die het beste aansluit op uw gebit.
Daarnaast adviseren we altijd de ruimte tussen uw tanden en kiezen te reinigen door het gebruik van flosdraad, stokertjes of ragers. Als laatste kunt u een mondwater en tongschraper toevoegen aan uw poetsritueel.
Al deze stappen zorgen er voor dat tandplak dat zich door de dag heen heeft opgebouwd, verwijderd wordt. Hierdoor voorkomt u tandvleesontstekingen en daarmee bloedend tandvlees. Ook adviseren wij om na het tandenpoetsen niet na te spoelen zodat de fluoride zich goed kan hechten aan de tanden en kiezen.
Kan bloedend tandvlees genezen?
Heeft u last van bloedend tandvlees? We begrijpen dat u daar snel vanaf wilt. Als u de oorzaken bloedend tandvlees heeft gevonden is het van belang uw gebit te blijven verzorgen.
Het behandelen van ontstoken tandvlees begint bij het blijven verzorgen van de mond. Stop dus niet met het poetsen en reinigen van uw gebit. Besteed extra aandacht aan de ontstoken gebieden en zorg ervoor dat u ze voorzichtig, maar zorgvuldig schoonmaakt.
Maak een afspraak bij een van onze mondhygiënistes of preventie assistentes. Zij kunnen de ontsteking onderzoeken en passend advies geven over hoe u uw mond kan verzorgen.
Vragen over bloedend tandvlees
Heeft u nog vragen over de verzorging van uw mond of heeft u last van hevige tandvleesbloedingen ondanks uw uitgebreide mondverzorgingsroutine? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Indien u patiënt bent, maakt u een afspraak. Dit kan eenvoudig door onderstaande button te drukken. Indien u geen patiënt bent bij TCN, dient u zich eerst in te schrijven bij onze praktijk. Dit doet u door op onderstaande button ‘Patiënt worden’ te drukken.