Een gezonde volwassene heeft 32 tanden. Een tand bestaat uit de kroon (het zichtbare gedeelte), de hals (onder het tandvlees) en de wortel (in de kaakholte). In principe kunnen wij elk deel vervangen door een kunstdeel. Dat zullen wij alleen adviseren indien het niet anders kan. De basis van ons handelen is het behoud van uw eigen gebit; preventie dus! Preventie staat aan de basis van een gezonde kijk op tandheelkunde. Een goede verzorging is natuurlijk de beste manier om problemen te voorkomen. Door verschillende oorzaken kunnen uw tandvlees en kaakbot evenwel ontstoken raken. Door langdurige ontstekingen kunnen uw tanden hun stevige inbedding verliezen. Onze mondhygiëne assistentes reinigen uw gebit en leren u het op de juiste wijze te verzorgen.
Tandheelkundig Centrum Nederland (TCN) heeft tandartspraktijken door heel Noord-Holland. O.a. in Alkmaar, Bergen, Castricum, Haarlem, Heerhugowaard, Westzaan en Zaandam.
Balieverkoop
Alle artikelen welke wij adviseren zijn bij de balie verkrijgbaar. Dit doen wij omdat wij de ervaring hebben dat in het haastige leven van iedereen weinig tijd overblijft om de juiste producten voor de mondgezondheid te kopen. U hoeft geen angst te hebben dat u elders het product goedkoper aantreft want wij houden voor u de laagste verkoopprijzen aan.
Sealings
Door sealings en fluorbehandelingen kunnen wij de kans op tandbederf tot het minimum beperken.
Mondhygiëne bij kinderen
Af en toe snoepen mag best. Beperk de consumptie van zoete producten tot de hoofdmaaltijden en eet daarnaast maximaal twee tussendoortjes. Bij deze hoeveelheid kan het speeksel de tanden nog beschermen tegen cariës.
Parodontitis
Parodontitis is een ziekte welke verantwoordelijk is voor het vroegtijdig verliezen van tanden en kiezen. Onze mondhygiëneassistentes zorgen ervoor dat door middel van het regelmatig tandsteen verwijderen en het instrueren van de juiste reinigingsmethoden het behoud van een mooi en stevig gebit wordt nagestreefd.
Het verschil tussen de preventie assistent en de mondhygiënist
Vaak krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen de preventie-assistent en de mondhygiënist. Daarom hebben wij in het kort beschreven wat de taken zijn van beide beroepsbeoefenaars.
Taken van de preventie assistent:
- Afnemen initiële anamnese (vragenlijst medicijngebruik/gezondheid)
- Uitvoeren van een plaquekleurtest
- In kaart brengen van conditie tandvlees (DPSI-score)
- Verwijderen van tandsteen en tandplaque boven het tandvlees
- Polijsten van tanden en kiezen
- Bleken van tanden en kiezen
- Gladmaken worteloppervlakken
- Aanbrengen van fluoride
- Voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging
Daarnaast kan een preventie assistent na het volgen van aanvullende opleidingen ook nog andere handelingen uitvoeren zoals het sealen van tanden en kiezen.
Het belangrijkste verschil is dat een mondhygiënist een HBO-opgeleide paramedicus is, die voortdurend aan de kwaliteitseisen wordt getoetst. De titel mondhygiënist is dan ook een door de wet BIG beschermde titel. De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes in het gebit (cariës). Daarbij is de mondhygiënist gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Dit maakt deel uit van de curatieve behandelingen (= gericht op genezing). Deze combinatie van taken maakt de mondhygiënist tot specialist op het gebied van de algehele mondgezondheid.
Kortweg zou je kunnen zeggen dat het werk van de mondhygiënist begint waar het werk van de preventie assistent ophoudt.
Taken van de mondhygiënist:
- Afnemen initiële anamnese (vragenlijst medicijngebruik/gezondheid)
- Uitvoeren van een plaquekleurtest
- In kaart brengen van conditie tandvlees (DPSI-score)
- Verwijderen van tandplaque, aanslag en tandsteen boven en onder het tandvlees
- Aanbrengen van fluoride
- Gladmaken van worteloppervlakken
- Geven van advies en voorlichting over onder andere het ontstaan van cariës,
- Tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis) en voedingsgewoonten
- Aanbrengen van sealant
- Polijsten van vullingen
- Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
- Behandelen van kleine gaatjes (in opdracht van de tandarts)
- Maken van röntgenfoto’s (in opdracht en onder toezicht van de tandarts)
- Maken van gebitsafdrukken
- Geven van een lokale verdoving
Mondhygiënisten kunnen werkzaam zijn in een algemene tandartspraktijk, paro-kliniek of werkzaam zijn als vrijgevestigde mondhygiënist met een eigen praktijk. Ook kunnen zij zich differentiëren op het gebied van parodontologie, implantologie of orthodontie. Verder is de mondhygiënist, net als de tandarts, verantwoordelijk voor de opname van alle relevante gegevens in het patiëntendossier. Mondhygiënisten die voldoen aan de kwaliteitseisen staan geregistreerd in het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten (KRM).