Uitgelichte afbeelding Alcohol zorgt voor meer mondbacteriën gelinkt aan kanker en hartziekten


NEW YORK, VS – De meeste mensen houden wel van een drankje op z’n tijd.
Onderzoekers van de New York University (NYU) School of Medicine ontdekten recent echter dat alcoholconsumptie het orale microbioom beïnvloedt. In hun onderzoek zagen de wetenschappers dat mannen en vrouwen die dagelijks één of meer glazen alcohol nuttigen, een overvloed aan bacteriën in hun mond hebben die worden geassocieerd met parodontitis, sommige kankersoorten en hart- en vaatziekten.
Ons onderzoek biedt sterk bewijs dat drinken slecht is voor het behoud van een gezonde bacteriële balans in de mond en helpt mogelijk verklaren waarom drinken, net als roken, leidt tot bacteriële veranderingen die worden geassocieerd met kanker en chronische ziekten.
Gezondheidsproblemen geassocieerd met drinken
Volgens Ahn is ongeveer 10% van de Amerikaanse volwassenen naar schatting een zware drinker. U valt in die categorie als u als vrouw één of meer glazen alcohol per dag nuttigt, en als man twee of meer glazen. Ahn stelt dat het onderzoek van haar team aantoont dat het herstellen van balans in de 700 soorten mondbacteriën mogelijk kan helpen om gezondheidsproblemen door alcohol te voorkomen of zelfs ongedaan te maken.
Van de vele studies naar de effecten van alcohol, is dit volgens de onderzoekers het eerste onderzoek dat de drinkfrequentie en de impact op orale bacteriën daadwerkelijk in kaart brengt.
Aan het onderzoek deden 1.044 deelnemers mee, voornamelijk blank en tussen de 55–87 jaar, allen onderdeel van een lopend nationaal kankeronderzoek. Ze waren bij aanvang gezond. Door mondspoelmonsters te combineren met data over hun alcoholgebruik, werd het microbioom van 270 niet-drinkers, 614 matige drinkers en 160 zware drinkers geanalyseerd. De resultaten toonden duidelijke verschillen in bacteriële samenstelling.
De disbalans in het microbioom van drinkers zou mogelijk ontstaan doordat alcoholzuren de mondomgeving vijandig maken voor bepaalde bacteriën. Een andere oorzaak kan zijn: de schadelijke bijproducten van alcoholafbraak, zoals aceetaldehydes. Deze worden – samen met gifstoffen uit tabak – in de mond geproduceerd door bacteriën zoals Neisseria.
Hoewel de studie groot genoeg was om bacteriële verschillen te tonen tussen drinkers en niet-drinkers, is er volgens Ahn een nog grotere groep nodig om verschillen tussen bier-, wijn- en sterke drankdrinkers te achterhalen. De volgende stap is het blootleggen van de biologische mechanismen achter de invloed van alcohol op het orale microbioom.
Het onderzoek, getiteld ‘Drinking alcohol is associated with variation in the human oral microbiome in a large study of American adults’, werd op 24 april 2018 gepubliceerd in het vakblad Microbiome.